Häromdagen lyssnade jag på en podcast där man redovisade en studie som studerade hur kost påverkar hål i tänderna. Det intressanta var att en kost fri från sädesslag i kombination med D-vitamin tillskott gjorde att försökspersonerna inte fick hål i tänderna och att små hål också läkte sig själva. Förklaringen till detta är att sädesslag innehåller fytinsyra som påverkar tänderna negativt eftersom den försämrar upptag av viktiga mineraler som skyddar tänderna såsom magnesium, zink, kalk och järn. Den blockerar också tillgången till fosfor, vilket gör att den också drar ut mineraler från skelett och tänder. Så när du äter sädesslag är det viktigt att blötlägga, grodda eller fermentera dem eftersom detta förstör fytinsyran.

Den andra självklara saken är att undvika socker, det finns nog ingen som inte känner till det faktum att socker hjälper till att förstöra tänderna.

Personligen använder jag tandkräm utan fluor, jag vet att de flesta tandläkare tutar i oss att fluor är bra för våra tänder, men jag är inte övertygad. Fluor är hormonstörande, och har man som jag problem med sköldkörteln tycker jag att man definitivt ska undvika fluor. Det finns också studier som visar på att karies ökade när man började fluorera dricksvatten. Jag bytte till fluorfri tandkräm för snart 2 år sedan och jag har inte haft några som helst problem med hål sedan jag bytte.

Processed with VSCOcam with a5 preset

Är du pysslig av dig gör du lätt tandkräm av kokosolja och bikarbonat. Du kan tillsätta några droppar av pepparmyntsolja både för smakens och för att den är antibakteriell. Proportionerna ska vara 2 delar kokosolja till 1 del bikarbonat. Dock är jag själv lat, jag köper helt enkelt fluorfri tandkräm helst med neem, som är starkt antibakteriell.

Naturligt vita tänder med oilpulling

Till sist vill jag dela med mig av mitt bästa tips för naturligt vita tänder och friskt tandkött, oilpulling med kokosolja. Oilpulling är ett aurvedisk sätt att rensa munnen (och kroppen) från bakterier och toxiner och det är väldigt lätt att genomföra. Du tar en matsked (eller 2) av kokosoljan och låter den smälta i munnen. Sedan svischar du runt oljan i munnen, precis som du skulle göra med munvatten. Du kan ha oljan i munnen mellan 5-20 minuter. Spotta ut oljan och skölj munnen. Du får inte svälja oljan även om den är god! Detta är en kanonknep för vita tänder och hälsosamt tandkött. Billigt och fritt från kemikalier.

Så börja det nya året med ett naturligt bländande leende!